Jump to content
Sign in to follow this  
Atypowy

Gastronomia

Recommended Posts

Może ktoś z was kiedyś spróbuje zrobić to co ja wam będę tu podawał, mianowicie chodzi o przepisy proste bo wiecie że pracuję jako kucharz, a dużo osób prosiło mnie o parę przepisów na różne różności a przede wszystkim o przepis na pizze od której zacznę:

pizza:

-1,5 szklanki mąki,

- 1 łyżeczka soli,

- 0,5 łyżeczki cukru ,

- 6g drożdży,

- 1 jajko (kurze oczywiście),

- 2 łyżki stołowe oleju,

- margaryna "Kasia" (podzielić na 8 równych kostek i jedna dodać do ciasta),

- 0,5 szklanki mleka ,

- 0,5 szklanki wody ,

To wszystko mieszać i po trochę dolewać wody do uzyskania jednolitej masy ciasta ,ciasto musi być miękkie ,następnie z ciasta formujemy kulkę mniej więcej około 300g i pozostawiamy ja na 4 minuty po to żeby drożdże zaczęły pracować. A po tych czynnościach rozwałkować położyć ciasto rozwałkowane na wcześniej przesmarowaną blaszkę olejem , dodać składniki i piec w 250 stopniach przez około 20-30 minut.

I na koniec sama przyjemność .

Komentarze miło widziane ;p a inne przepisy będę dodawał co jakiś czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis ciekawy :P Ciekawsze jednak jaki efekt przynosi robienie "domowej" pizzy xD Jako kolejny przepis możesz dać np jakiś dobry budyń czy coś takiego :d

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako kolejny przepis możesz dać np jakiś dobry budyń czy coś takiego :d

Budyń to z torebki Dr.etkera xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja robiłem już tą pizze parę razy z przepisu Kugellka:D i jest najlepsza jaką jadłem oczywiście domowej roboty:D zawsze jak się robiło to wychodziło niedobre ciasto a ten przepis jest bardzo dobry :D super pizza polecam wszystkim :D lepiej podaj przepis na jakiś dobry deser:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kugell ja ma zupełnie inny przepis..Ty pewnie u siebie macie piec elektryczny,u mnie w pracy mamy opalany drewnem,w ogóle inna bajka,elektryczny się chowa..Standard przepis,piwa bym dodał do twojego przepisu:D pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja juz Kugelku oczywiście ten przepis wcześniej znałem i Cie juz chwaliłem . czekam na dalsze propozycję . Coś z mięsa poprosimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bruscietta:

Składniki:

-1 pomidor,cebula biała,

- 2 ząbki czosnku,

-suszone pomidory,

-sól,pieprz,

-oliwa z oliwek

-ciemne pieczywo (może być też bagietka inaczej bułka paryska kto jak tam to sobie nazywa)

Sposób przygotowania:

pomidory, cebule i dwa suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, do tego ścieramy 2 ząbki czosnku na najmniejszych ząbkach tarki wszystko łączymy, następnie wlewamy 1 łyżkę stołową oliwy i kapkę oliwy z suszonych pomidorów , wszystko mieszamy doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Pieczywo kroimy pod skosem i opiekamy w piekarniku do zrumienienia się (z jednej i drugiej strony).

Gdy już mamy opieczone pieczywko z dwóch stron, wykładamy na nie to co wcześniej przygotowaliśmy z pomidorów i ścieramy na to parmezan.I gotowe.

Bardzo dobre na przystawkę polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do pizzy mam swój niezawodny przepis. Połowa piętra w akademiku się zbiera jak wiedzą, że robię pizzę.

no to jedziemy

Pizza

- 2,5 szklanki mąki ( najlepiej tortowej

- szczypta soli i pieprzu, często do ciasta dodaję oregano albo bazylię

- 25g drożdży

- 3-4 łyżki oleju ( bo oliwa za droga )

- woda, trochę cukru

A teraz przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do naczynia, pozostawiając trochę na dnie w szklance. Do tej właśnie szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy trochę cukru (około 2 łyżeczki), zalewamy wodą ( uwaga nie może być zimna ani gorąca, bo albo drozdze nie urosną, albo gorąca woda zabije drożdże) do około 3/4 szklanki i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży, pozostawiamy w szklance. Mąkę w misce doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, wlewamy olej, następnie dodajemy zawartość szklanki.

Połowa sukcesu na nami. Teraz dokładnie wszystko mieszamy, cierpliwie ugniatając minimalnie 15-20 minut, w razie potrzeby dodając mąkę, bądź wodę.

OK, mamy gotowe ciasto, teraz pozostawiamy do wyrośnięcia w niechłodnym miejscu na 25 minut.

Ciasto rozwałkować na blaszce i praktycznie część dotycząca przygotowania ciasta gotowa.

Co do składników polecam pełną dowolność. Ostatnio zrobiłem z tuńczykiem i z kiełbasą i była wyśmienita.

Smacznego, kurde ale zrobiłem się głodny. ganja

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 0000j.png/

kurczak w ziołach

kupic " pomysl na" wymieszac kurczaka w przyprawach zawartych w torebce xD i isc grac w cs a

pozniej pilnowac czy nie siedzi za dlugo w piekarniu tak jak ja z Mania ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natalka wybacz ale gdy na forum są kucharze to nie pisz "kupić sposób na" bo obraza to naszą branżę :)

Niedługo dodam jakieś przepisy od siebie :D czekajcie cierpliwie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Satyricon to byl zart glownie chodzilo mi o tego screena ;D sama ucze sie na profilu gastronomicznym ... :)

a teraz moge wam zaproponowac ,,zakąske" bardzo dobra do piwa :]

potrzebne nam beda:

male sucharki (mozna je chyba dostac tylko w "Biedronce" -sa to zwykle sucharki pokrojone w male kosteczki)

czosnek

kapusta kiszona

majonez

ser zołty

Kapuste kroimy na jak najmniejsze kawalki wciskamy do tego okolo 4-6 zobkow czosnku (w zalezonosci jak ostre chcemy uzyskac , ale.. co za duzo to nie niezdrowo) dodajemy majonez i starkowany na najmniejszych oczkach ser zolty (nie za duzo) wszystko razem mieszamy i nakladamy na sucharki

nie podaje konkretnych proporcji poniewaz kazdy ma inne gusta. Moze nie wyglada to smacznie ale jest idelane ;D

Zycze smacznego i udanej imprezy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu podaje przepis który dla mnie jest czymś odpowiednim i treściwym jeżeli chodzi o stan jaki mamy za oknami... był on swojego czasu opcja menu restauracji w której pracuje. Mam nadzieje ze kogoś zainteresował ten przepis chociażby w najmniejszym stopniu :konik:

KOTLET WIEPRZOWY W POMARAŃCZACH, Z GRZYBAMI

I RAGOUT Z FENKUŁA

(4 porcje)

4 kotlety po 160 g

Sok i skórka z 1 pomarańczy

1 duży fenkuł

200 ml śmietany

2 szalotki

500 ml różnych grzybów

leśnych

50 ml grubo pokrojonej natki

pietruszki

Masło

Sól, biały pieprz

Sól morska w płatkach

Pokrój w paski fenkuła i jedną szalotkę, ugotuj do miękkości w śmietanie i dopraw solą, pieprzem oraz startą skórką z pomarańczy • Kotlety usmaż na maśle, posól i popieprz, a następnie zalej sokiem z pomarańczy, który powinien zagotować się na gorącej jeszcze patelni • Podsmaż grzyby, a kiedy nabiorą koloru,

dodaj posiekaną drugą szalotkę i posyp solą, pieprzem i grubo pokrojoną natką • Nałóż na talerz porcję fenkuła- następnie kotlet, a na wierzch grzyby. Udekoruj całość solą morską i zieloną pietruszką

Od razu pozwolę sobie wytłumaczyć nazwy które, w gastronomii są często stosowane do tego aby zaskoczyć gości a znaczenie ich jest banalne...

Fenkuła - Koper włoski przyprawa stosowana w gastronomii używany jako aromatyczna przyprawa do mieszanek ziołowych, dodatek do zup.

Ragout- Mówiąc po Polsku Gulasz... xD

szalotka- Jest to cebula która różni się, od naszej cebuli tym że nie tworzy jednej dużej cebuli lecz skupisko niewielkich cebulek:D pochodzi z Azji, i oczywiście tym że jest łagodniejsza...

do zobaczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pizza-

4,5kg- 5kg mąki

2,5l wody

1k drożdży

100ml oleju

garść cukru

2 garści soli

To jest przepis ciasta na pizze,u mnie w pracy,musicie tylko pozmieniać proporcje,jak ktoś uważał na matmie,nie będzie miał problemu.powodzenia:),aa jedna kulka ciasta na pizze u nas waży 200-220g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pasta z Tuńczyka:)

1 puszka mała tuńczyka

odrobina cebuli(kostka)

ogórek kiszony jeden starczy(kostka)

jajko na twardo(też pokrojone w kostkę)

majonez

sól,pieprz,pieprz caynne (jak ktoś lubi ostro)

Całość wymieszać w pólmisku i na chlebek itp.

Majonezu tak dwie łyżki pełne.Powinno być dobre smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites


Dla tego otóż ja obdaruję go mega, zaje.biście, wyje.banym przepisem, który pasuję: na urodziny, imieniny, pempkowe, stypę (denata/tki może nie wskrzesi ale na twarzach zagości uśmiech), wyszedłeś ledwo z puszki jak znalazł, zdradziła cię kobieta bądź żona strzał w dziesiątke po uprzednim rozkoszowaniu się jak zęby kochanka wyśmienicie grają na chodniku, ale przedewszytkim do naszej Polskiej tradycyjnej zimnej wódki muaaa.


Przepis na jajka po rosyjsku (nosz ku.rwa te kacapy są wszędzie) dla tego proponuję zmienić nazwę przepisu na Niebiańskie Jaja albo Jaja po Niebiańsku.


W zależności ile będzie osób (patrz wyżej wymienione okoliczności) ugotuj tyle jaj na twardo, wiadome jeden zje jedno drugi zje też jedno, ja bym oje.bał pewnie wszystkie no ale nie wypada. Wszystkie jajka trzeba przepołowić oraz pozbyć się żółtek do jakiejś miseczki. Jeśli posiadacie elektryczną bądź ręczną maszyne do mięsa to niczym rusek na B dawaj ją na jakiś blat i podstaw miskę. Zmiel szynkę 500g (proporcje mniej więcej na 20 jaj) po czym ideolo to samo z wędzonym łososiem (nie kurwa nie może być paczkowany z biedronki, kur.wa miejmy szacunek do kubków smakowych) tutaj niestety nie podam proporcy bo to składnik czysto smakowy (chcesz czuć więcej ryby proste wąchaj piz.de, nie chcesz czuć aż tak tej ryby, nie wąchaj).Żółtka śmiało wpier.dolić do maszynki i przemielić. Tutaj rozgałęże się na dwa sposoby gdyż ja robię trochę inaczej a moja Mama też trochę inaczej. Ja mielę trochę cebuli wraz z szypiorem i dodaję to do farszu, Anka na ten przykład tego nie robi za to do warszu dodaje majonez z kolei czego ja nie robię. Oczywiście przyprawy sól pieprz, kocham bazylie i oregano więc sobie też dodaje ale nie jest to musowe, Z mielenia to już będzie wszystko, a więc nakur*wiando maszynerje wpakować do zmywarki, kibla, zlewu, wanny czy tam studni i poprostu umyć. Oczywiście czosnek ze 3 ząbki bo co to by była za kuchnia Polska bez czosnku, opcje są dwie: pokroić w drobną kostkę lub użyć wyciskarki i sup do warszu. Czas w końcu pobrudzić ręce no chyba, że ktoś jest zautomatyzowany i ma żone (mieszalnik do ciasta czy mikser). Dobrze wymieszać. Do połówki jajka włożyć farsz (nie bądź żydem i nie żałuj farszu i tak przeważnie go zostaje więcej. Tak na marginesie pozostały farsz służy jako:w pyte, zajebista, no kur*wa palce lizać, pasta jajeczna.) Jeśli już załadowałeś jaja farszem, to już praktycznie koniec bo zostaje detaling. Na*jebać majonezu na każde jajko (No chyba, że ktoś z gości nie lubi to można parę zostawić bez majonezu. Ale jeśli ma trochę godności i kultury osobistej to choć by ku*rwa brało go na wymioty, to ma to wpierdolić takie jakie zostało przygotowane przez gospodarza bądź gospodynie i ładnie podziękować, ale to chyba wiadome nie?) Dla dekoracji trochę pieprzu oraz słodkiej bądź ostrej papryki dla koloru na majonez poczym posypać go szczypiorkiem. (Jeśli ktoś jest tak zwanym hardcorem i generalnie jego sposób być jest w ch*uj ekstremalny, to zamiast pieprzu można użyć amfetaminy albo koksu z majonezem pewnie będzie się ładnie komponowało.) No i gotowe. Uwież, że po skosztowaniu choć by jednej porcji, twoja euforia będzie tak wielka, i kupki smakowe tak pochłonięte rozkoszą, że nawet nie ogarniesz kiedy: dostałeś/dostałaś orgazmu smaku, cygan przestanie kraść, murzyn przestanie brać socjal, szmatogłowiec zje świnie, Wałęsa się przyzna że był Bolkiem, aż w końcu najważniejsze ruscy w csie zaczną rozmawiać po angielsku, co ja więcej mogę powiedzieć. Tego trzeba spróbować polecam Dr.!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...